Θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό πρωτάθλημα!

31/05/2020 17:121269Απόψεις
Ετικέτες: volleyleagueVolleyleague γυναικών
be a maverick

Ενώ η δοκιμαζόμενη Ιταλία ξεκινάει το πρωτάθλημα στις αρχές  Σεπτεμβρίου με τις ομάδες να βάζουν μπρος τις μηχανές τους στα μέσα Ιουλίου εμείς αφού αναλωθήκαμε για περισσότερο από δύο μήνες αν θα βγάλουμε πρωταθλητή τώρα ασχολούμαστε πως θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα.
Η δημοκρατία που επιλέγει ο Καραμπέτσος είναι ανασταλτικός παράγοντας για να παρθούν οριστικές αποφάσεις αφού όπως είναι γνωστό σε μια παρέα πέντε ατόμων στην Ελλάδα υπάρχουν έξι διαφορετικές απόψεις.

Ας δούμε όμως τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή…

Είναι σίγουρο ότι την επόμενη χρονιά οι ομάδες θα είναι τουλάχιστον 13 και μπορεί 14… Και στις δύο περιπτώσεις οι αγωνιστικές αν παίξουν όλοι με όλους σε δύο γύρους είναι 26.
Η FIVB με ενημερωση  που έχει κάνει στις ομοσπονδίες δήλωσε ότι τα πρωταθλήματα πρέπει να λήξουν μέχρι τις 15 Απριλίου.
Η ΕΟΠΕ δηλώνει ότι το πρωτάθλημα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 22 εβδομάδες και πρέπει να βρεθούν λύσεις με αυτές τις παραμέτρους.

Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση του Ολυμπιακού (συμπορεύονται μαζί του Α.Ο. Θήρας, Πανναξιακός, Άρης τουλάχιστον) που μιλάει για πρωτάθλημα 2 γύρων και play off 1-8 ή 1-4 θα χρειαστούν στην καλύτερη 8 με 12 εμβόλιμες αγωνιστικές, δηλαδή να αγωνίζονται και Τετάρτες τις μισές εβδομάδες.

Άλλο ένα δεδομένο που υπάρχει είναι ότι κάθε χρόνο συναντάμε ομάδες διαφορετικής δυναμικότητας και συνηθίζουμε να μιλάμε για πρωταθλήματα πολλών ταχυτήτων.

Η πρόταση της ομοσπονδίας μιλάει για την δημιουργία δύο ομίλων των επτά ομάδων και που θα υπάρχει δεύτερη και ίσως τρίτη φάση που όμως δεν μας  το εξηγεί.

Πρόβλημα σε αυτό το σχέδιο είναι η στελέχωση των ομίλων αλλά  ας κάνουμε μια υπόθεση ότι μπορεί να βρεθεί μια αντικειμενική λύση.
Η πρώτη φάση έχει 12 αγωνιστικές αν στην δεύτερη φάση δημιουργήσουν έναν όμιλο με τους τρεις πρώτους του κάθε ομίλου θα έχουμε ένα ισχυρό πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα Ολυμπιακός, Θήρα, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Θέτις θα είναι οι πέντε ομάδες από τις 6 ενώ Άρης,ΑΕΚ,Παναξιακός θα δώσουν σκληρές μάχες για να καταφέρουν να εισέλθουν στην 6αδα.
Θα έχουμε μια δεύτερη φάση με αγωνιστικές που πραγματικά θα τραβήξουν το ενδιαφερον αυτών που αγαπάνε το άθλημα και όχι μόνο.

Θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι ομάδες θα δώσουν τόσο δυνατά παιχνίδια.
Συνέχεια θα έχουν? Κάλλιστα θα μπορεί να γίνουν play off 1-4 με τις ομάδες να μεταφέρουν τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης. Πιστεύω ότι θα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα της τελευταίας 10ετίας με μόνο 4 εμβόλιμες αγωνιστικές.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 8 ομάδες?

Άποψη μου είναι να πέσουν 4 ομάδες και την αγωνιστική περίοδο 2021-22 να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς των 12 ομάδων.
Εως τώρα μιλούσαμε να για να μειωθεί ο αριθμός των 12 ομάδων και η πανδημία ήρθε να τις αυξήσει.
Αν πέσουν δύο ομάδες δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα απλά θα μεταφερθούν τα προβλήματα την νέα χρονιά.
Για τις υπόλοιπες 8 ομάδες προτείνω να χωριστούν σε δύο ομίλους των τεσσάρων (έξι αγωνιστικές) και μετά να διασταυρώνονται  ο πρώτος του ενός ομίλου με τον τελευταίο του άλλου ομίλου στις δύο νίκες και ούτω καθεξής. 

Ποτέ ως σήμερα δεν εχω διστάσει να γράψω την άποψη μου για αυτό που πιστεύω… Ξέρω ότι αυτή η άποψη δεν βολεύει όλες τις ομάδες για διάφορους λόγους αλλά δεν γράφω για να κάνω φίλους.
Όσο για αυτό που ακούγεται ότι το πρωτάθλημα θα είναι οικονομικότερο με ομίλους αυτό δεν είναι η απόλυτη αλήθεια.

του Στάθη Νικολούζου 

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα