Αθλητισμός, πως βοηθά στην επαγγελματική αποκατάσταση;

03/03/2019 12:32807Απόψεις
Ετικέτες: Περουλάκης ΓιάννηςΕΑΛ
be a maverick

Το όνειρο κάθε αθλητή και αθλήτριας, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, είναι να γίνει επαγγελματίας αθλητής, να υπογράψει κάποιο μεγάλο συμβόλαιο, να γίνει γνωστός και τελικά να κάνει μια πλουσιοπάροχη ζωή...

Δυστυχώς αυτά είναι τα πρότυπα που δημιουργούνται στα παιδιά σήμερα μέσα από τα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλές φορές και μέσα από την ίδια την οικογένεια. Προσωπικά πιστεύω πως η πραγματικότητα δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των παιδιών στο 99% των περιπτώσεων. Ελάχιστοι είναι οι αθλητές στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό που ζουν από τον αθλητισμό και με τα χρήματα που λαμβάνουν από αυτόν μπορούν να συντηρούν εαυτούς και οικογένεια, πόσο μάλλον όταν θα σταματήσουν να αθλούνται. Αυτοί είναι ελαχιστότατοι κορυφαίοι αθλητές που ξεχωρίζουν ανάμεσα στο σύνολο των αθλητών σαν … “τη μύγα μες στο γάλα”...

Κατά την γνώμη μου, αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς και να το μεταφέρουν στα παιδιά τους, είναι πως αυτά βρίσκονται στο γήπεδο για να αθληθούν και να περάσουν καλά με τους συναθλητές τους και μόνο για αυτό. Αν είναι κάποια ή κάποιος τόσο καλός ώστε να ξεχωρίσει και να προχωρήσει ως επαγγελματίας αθλητής, αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα.

Όμως, μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες τα παιδιά εκτός των άλλων γνωρίζονται με ανθρώπους που αργότερα θα τους συναντήσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Τα ίδια τα παιδιά φτιάχνουν ένα προφίλ “επαγγελματικό” χωρίς να το καταλαβαίνουν δίπλα και απέναντι σε ανθρώπους που αργότερα ενδέχεται να συνεργαστούν μαζί τους. Αν για παράδειγμα ένας αθλητής δημιουργεί προβλήματα με τη συμπεριφορά του, όσο καλός αθλητής και αν είναι, σίγουρα θα έχει λιγότερες πιθανότητες αποδοχής στον επαγγελματικό στίβο σε σχέση με κάποιον άλλον αθλητή με λιγότερα αθλητικά προσόντα, που όμως είναι αρεστός από τους συναθλητές, είναι φιλότιμος και δεν δημιουργεί προβλήματα.

Στα ομαδικά αθλήματα ξεχωρίζουν στους αθλητές χαρακτηριστικά όπως:

- ο εγωισμός
- η συνέπεια
- η αμοιβαιότητα,
- το φιλότιμο
- η διάθεση να μοιράζονται
- η οικειότητα με τους συναθλητές
- η δέσμευση απέναντι στους συναθλητές, προπονητές, παράγοντες
- και άλλα πολλά…

Όπως λέει ο λαός… “ο κόσμος είναι μικρός…” και ως εκ τούτου η πληροφορία διαχέεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Ο συνηθέστερος τρόπος εύρεσης εργασίες σε πόλεις μέσου πληθυσμιακού μεγέθους, όπως για παράδειγμα, είναι η Λάρισα είναι μέσω σύστασης. Καλώς ή κακώς σε θέσεις ευθύνης προτιμώνται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες εργαζόμενοι που θα έχουν συστάσεις τρίτων. Και όταν αναφέρω συστάσεις, δεν εννοώ το ευκόλως εννοούμενο “βύσμα”, αλλά συστάσεις χαρακτήρα και ικανοτήτων (εκτός των αθλητικών ικανοτήτων), όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, που έχουν επιδείξει οι υποψήφιοι εργαζόμενοι μέσα στους αθλητικούς χώρους.

Κλείνοντας θα έλεγα από ιδία πείρα (15 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα) πως όσο και αν σε κάποιους φαίνεται περίεργο, δεν είναι λίγοι αυτοί που βρήκαν εργασία μέσω σύστασης συναθλητών, προπονητών ή παραγόντων. Η συμπεριφορά των αθλητών και αθλητριών στους αθλητικούς χώρους δεν διαφέρει από τη συμπεριφορά αυτών στους μετέπειτα επαγγελματικούς χώρους και σαν παλαίμαχος αθλητής θα πρότεινα στους εν ενεργεία αθλητές να προσέχουν το αθλητικό τους προφίλ γιατί αποτελεί για τους εργοδότες συχνά το “καθρέφτη” του επαγγελματικού τους προφίλ, ανεξαρτήτως γνώσεων και ικανοτήτων.

Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Πρόεδρος Ε.Α. Λάρισας


Σχετικά Άρθρα