ΠΑΣΑΠ και ΠΣΑΠ στο Dual Carreer

07/05/2017 11:48363ΠΑΣΑΠ
Ετικέτες: ΠΑΣΑΠΣυνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Συνδέσμων Αθλητών
tatoo

Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΣΑΠ (Σταμάτη Συρίγου – Γενικού Γραμματέα) και του ΠΑΣΑΠ (Βασίλη Μηνούδη – Προέδρου & Δημήτρη Γαργαλιάνου – Εκπαιδευτικού Συμβούλου) πραγματοποιήθηκε, στο Παρίσι, το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Συνδέσμων Αθλητών (World Players Association) με θέμα “#PeopleFirst – Embedding holistic player development in world sport”, στο οποίο συμμετείχαν 77 εκπρόσωποι Συνδέσμων Αθλητών από όλο τον κόσμο.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες και υψηλού επιπέδου αθλητές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στην μετά τον αθλητισμό ζωή τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ψυχολογικό, προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, η Διπλή Καριέρα των Αθλητών (Dual Career) αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις βασικές προτεραιότητες των Συνδέσμων Αθλητών.

Οι δυσκολίες αυτές που εμφανίζονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της αθλητικής καριέρας, επηρεάζουν αρνητικά την αθλητική απόδοση και υπογραμμίζουν την ανάγκη “προετοιμασίας” για την στιγμή αυτή από την αρχή της αθλητικής καριέρας.

Το συνέδριο στόχευσε σε τέσσερις βασικούς τομείς: α) το περιεχόμενο των προγραμμάτων ανάπτυξης των αθλητών και την εύρεση πόρων για τα προγράμματα αυτά, β) την αξιολόγηση της ανάπτυξης των αθλητών και του ρόλου του Player Development Manager (PDM), γ) την εμπλοκή των αθλητών σε αυτές τις δράσεις, και δ) τα δικαιώματα των αθλητών (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας).

Αναγνωρίζοντας αυτήν την τόσο σημαντική πτυχή του ρόλου των Συνδέσμων των Αθλητών, ο ΠΣΑΠ και ο ΠΑΣΑΠ έχουν δραστηριοποιηθεί στους τομείς αυτούς με σεμινάρια ευαισθητοποίησης, υπηρεσίες συμβουλευτικής, εύρεση υποτροφιών σε μέλη τους  για σπουδές κλπ.

Η συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος προϋποθέτει την δημιουργία σταθερών προγραμμάτων που θα καλύπτουν τομείς όπως: α) η ισορροπημένη ζωή των αθλητών, β) η εκπαίδευση και οι σπουδές τους, γ) η ορθή διαχείριση των οικονομικών τους, δ) η συμβουλευτική σταδιοδρομίας και ε) η κοινωνική ένταξη – κοινωνικοποίησή τους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να σχεδιαστούν οι απαραίτητες ενέργειες και να βρεθούν οι πόροι που χρειάζονται για να παραχθούν τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

Ο ΠΣΑΠ και ο ΠΑΣΑΠ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον με στόχο να ενημερώσουν την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα